Alți bani gratis pentru români: cine primește 4.000 de lei acum și ce trebuie să facă pentru a-i lua de la stat

de: Cojocaru Cristian
30 04. 2023

Mai mulți români vor putea beneficia de bani din partea statului. Aceștia vor primi suma de 4.000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru locuințele lor.

Veste bună de la Guvern

Românii mai primesc o veste bună, și anume aceea că Guvernul are în plan o nouă campanie de ajutoare sociale. Astfel, statul va oferi vouchere în valoare de 4.000 de lei familiilor cu venituri mici, sumă pe care o vor putea folosi la renovarea locuințelor.

Aproximativ 220.000 de români vor putea beneficia de acest ajutor financiar, care va fi oferit sub forma unor vouchere. Românii care nu dispun de posibilitatea de a-și renova locuințele sau pentru a-și reînnoi aparatele electrocasnice mari precum frigider, mașină de spălat sau aragaz, pot lua acum acest ajutor.

„Avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4.000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice.

Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a afirmat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Bani din partea statului pentru mai mulți români

Potrivit oficialului, celor 220.000 de familii (care vor putea beneficia de acest ajutor) nu le vor fi imputate niște standarde predefinite, astfel că pe baza unor anchete sociale vor fi finanțate cheltuielile pentru asistentul social, medical și cel educațional.

Așadar, aceștia vor efectua ancheta socială în cazul fiecărei familii să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care îl are. Astfel, dacă unele familii vor avea nevoie de renovarea locuinței, poate altele speră electrocasnice noi.

În acest fel, autoritățile se vor asigura că banii sunt utilizați într-un mod cât mai eficient, bazat pe nevoile fiecărei familii. Totodată, va mai exista un alt pachet de ajutoare, de această dată pentru persoanele în vârstă. Acestea vor putea beneficia de îngrijire la domiciliu, de servicii medicale sau chiar de catering.

„Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunţăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe.De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare”, a mai declarat ministrul.